Tähän syntyy hiljalleen Hämeentie 67:lle omistetut nettisivut. Sivujen tekeminen on aloitettu 3. helmikuuta ja materiaalia sivuille lisätään sitä mukaan kuin sitä saadaan. Talohan on rakennettu 1929 ja se on Hermannin vanhin kivitalo.

Sivujen rakentaminen on alkanut helmikuussa 2015

OUTI KOSTE
Alkujaan historianharrastaja Outi Koste aloitti talon historian keräämisen ja vuonna 2008 luovutettiin taloyhtiölle monistenippu, joka käsitti ensimmäiset vuosikymmenet. Outin kiinnostus talon historiaan alkoi hänen löydettyään laskun nuohouksesta. Laskun outo kirjoitusasu ja se miksi se oli joutunut juuri sinne, kiinnosti.

MARKO PELTOLA
Itse löysin kyseisen historiamonisteen edesmenneen isäni papereista. Olin tavallaan tehnyt paluun synnyintalooni perinnön kautta. Olisi kuitenkin ollut kannattavampaa myydä kyseinen asunto, mutta en voi tunnesyistä. Vähän joutuu taloudellinen tila koville, mutta ei se haittaa.

Asuin noin 22-vuotta talossa (vuodesta 1969-). Meitä oli pienessä asunnossa parhaimmilaan 4 henkilöä + koira. Ei se oikeistaan haitannut, kun siihen oli tottunut.

Nyt kuitenkin ajattelin jatkaa Outi Kosteen aloittamaa historiakirjoitusta. Hän on kirjoittanut talon historiaa vuodesta 1928 eteenpäin pari vuosikymmentä. Oli melkoisen mielenkiintoista lukea ensimmäisten vuosien tapahtumia ja todeta että ei tainut mennä ihan putkeen. Talon toiminta taisi vakaantua  sotien jälkeen 1945 kun Sirola-Säätiö osti talon. Sirola-Säätiöltä isänikin vuonna 1964 osti sitten asunnon. Isäni muuten ehti asua talossa 50-vuotta.

Olen siis kiinnostunut kaikista omakohtaisista kokemuksista talosta sekä siinä asuvista henkilöistä. Kuva ja historia asrkistot on vielä itseltäni käymättä läpi, mutta olen kohta saamassa Outin materiaalin tutkimusta varten.

Tämä projekti kestää varmaan hyvin kauan. Joitakin tavoitteita voisi kuitenkin olla talon merkkivuodet 90-vuotta (2019) ja 100-vuotta (2029). Lisäksi toivon että talon historia voitaisiin yhdistää suunniteltuun Hermanni-Vallila alueen historiakirjaan, joka toivottavasti ilmestyy myös lähiaikoina.

Olen ottanut yhteyttä talon hallitukseen, isännöitsijään, Hermanni-Vallila lehteen, Stadin Slangiin ja muutamiin talon asukkaisiin. Ehkäpä se tästä lähtee …

Marko Peltola
marko.peltola@hameentie67.fi
040 4838648

2 thoughts on “Hämeentie 67:lle omat nettisivut

 1. Hei! Löysin hiljattain Hämeentie 67 omat nettisivut ja luin kiinnostuneena talon historiasta. Olen asunut vuokralla B-rapun asunnossa 37 n. 5,5 vuotta ja tänä aikana tutustunut vain muutamaan naapuriin. Haluaisinkin tiedustella olisiko nettisivuihin mahdollista yhdistää asukkaiden facebook-ryhmää, johon voisi laittaa ideoita taloyhtiön yhteisöllisiin toimintoihin? Ryhmän avulla taloyhtiöstä voisi tulla yhteisöllisempi ja samalla voisimme yhdessä suunnitella mitä hienoa Hämeentie 67 asukkaat voisivat tehdä juhlistaakseen 100-vuotiasta Suomea. Opin sivujenne kautta, että olemme Hermannin vanhin kivitalo ja vanhimpana voisimme näyttää esimerkkiä mitä kerrostaloasuminen 100-vuotiaassa Suomessa voisi olla. Jos esim. Facebook-ryhmän perustamiseen tarvitsisi toimijaa, olisin hyvin kiinnostunut auttamaan toteutuksessa. Kaunista talvea toivotellen, Melina Iso-Aho

 2. Asuin silloisen puolisoni kanssa
  Oliko jotain -86 alkaen muutaman vuoden
  Yksiö 36 neliötä
  Meillä oli suihkuhuone . Erillinen keittiö
  Olohuone ,makuualkovilla,jossa parvi
  Ikkunat pihan puolella ,lattiat kuusipuuta
  Talonmies asui samassa rapussa.
  Vaimo kuului.talon hallitukseen
  Kaiholla muutimme pois Kannelmäkeen..tarvitsimme lisä tilaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *